מי יציל את ציורי הקיר

נכתב ע"י: יצחק בר-יוסף

מתוך: עיתון "ידיעות אחרונות"

בתאריך: 19/06/2002

ציור התקרה המונומנטלי שצייר לפני יותר מחמישים שנה אמן ציורי הקיר ישראל בק על תקרת "הישיבה הגדולה" מאה שערים בירושלים הולך ומתפורר. שיתוף פעולה נדיר בין הנהלת הישיבה החרדתי והמועצה לשימור אתרים שליד החברה להגנת הטבע מנסה להציל את היצירה הנדירה, לפני שיהיה מאוחר מדי.

לא קשה לדמיין מה היו האיטלקים עושים לו ציור התקרה בקפלה הסיסטינית בוותיקן היה מתחיל להתפורר כתוצאה מחדירת מי גשמים, או אם הטיח היה מתחיל ליפול מאחת מהתקרות המצויירות בארמונות פירנצה.
אמנם זו לא הקפלה הסיסטינית של מיכאלנג'לו – אבל ציור התקרה המונומנטלי שצייר לפני יותר מחמישים שנה אמן ציורי הקיר ישראל בק על תקרת "הישיבה הגדולה" במאה שערים בירושלים, הולך ומתפורר. נכון להיום, אין עדיין מי שיכול "להרים" את התקציב הדרוש לשימורה – תקציב המגיע בערך לכ-250,000 שקל. זאת בנוסף לסכום של כמיליון שקלים הנדרשים לשיקומה של הישיבה כולה – המבנה הציבורי הגדול והמיוחד ביותר במאה שערים, שהוקם לפני כ-130 שנה ומזכיר בצורתו החיצונית ובעיצובו הפנימי את בתי הכנסת והישיבות הגדולות של מזרח אירופה, שנחרבו בתקופת השואה.
באחרונה נוצר שיתוף פעולה נדיר בין הנהלת הישיבה החרדית בלב מאה שערים ובין המועצה לשימור אתרים שליד החברה להגנת הטבע, במאמץ להציל את ציורי התקרה והקירות הנדירים שצייר יצחק בק ב-1950, ואשר בהם שחזר והנציח את הציורים בבתי-הכנסת בעיר העתיקה בירושלים (כולל תפארת ישראל ו"החורבה") שנפלו ונחרבו בידי הלגיון הירדני עם כיבוש הרובע היהודי המלחמת השחרור.

העולם המופלא

מספר שי פרקש מ"תכלת – המרכז הישראלי לעיטורי קיר", הפועל בעניין מטעם המועצה, ועוסק בעצמו זה כשמונה שנים בפרויקט מחקר הסטורי אמנותי בנושא עיטורי קירות בארץ ישראל: "מבנה הישיבה הוא המרשים ביותר בירושלים ובארץ בכלל מבחינת עיטורי קיר וציורים יהודיים שנשתמרו עד כה – התקרה שמידותיה 20 על 10 מטרים וחלקים ניכרים מהקירות שגובהם 4 וחצי מטרים מכוסים בציורי נוף מרהיבים של הערים הקדושות בארץ ישראל ואתרים קדושים בירושלים, סמלים של 12 שבטי ישראל, איורים לחגים ולמועדים וכן אלמנטים דקורטיביים רבים.
"כל זה עבודה של אדם אחד – הצייר יצחק בק – שעבד לבדו במשך שנה בראש פיגום ענק, מעין מיכאלאנג'לו של העדה החרדית בירושלים. כואב הלב לראות את יצירת הענק המיוחדת הזו הולכת ומתפוררת."
אחד הציירים הידועים, שהמשיך ופעל שנים רבות, היה יצחק בק, שנולד ב-1896 בעיר העתיקה בירושלים – צאצא למשפחת בק, מחלוצי הדפוס היהודי באירופה ובארץ ישראל. בק נפטר ב-1976. במשך כל תקופת המנדט הבריטי עסק בק בציור ובחידוש של קירות בתים ושלטים, ובמיוחד התפרסם כצייר של בתי-כנסת בירושלים. מיד לאחר קום המדינה, ביצע בק את העבודה הגדולה ביותר שלו – ציורי הקיר והתקרה בישיבה הגדולה במאה שערים בירושלים.